Meniu

vineri, 30 martie 2012

Kopi Luwak

   Kopi Luwak, cea mai scumpa cafea din lume
    Ai vizionat filmul  „The Bucket List” ?  Jack Nicholson in rolul magnatului excentric a carui bautura preferata nu este alta decat cafeaua Kopi Luwak si Morgan Freeman in rolul mecanicului care il informeaza despre procesul de prelucrare a acestor boabe de cafea. Schimbul de relplici dintre cei doi prieteni este cat se poate de sugestiv, si este mai mult decat un joc de cuvinte: “You’re shitting me!” “The cats beat me to it!”


   Intr-adevar Kopi Luwak este una dintre cele mai scumpe si mai rare cafele din lume, considerata bijuteria cafelelor premium. Particularitatea sa se regaseste in modul de producere, de fapt despre Kopi Luwak chiar spunandu-se ca nu este doar o cafea, ci defineste un intreg proces.      
       Povestea sa incepe in zona Arhipelagului Indonezian, Filipine si Malaezia, teritoriul mamiferului zibeta asiatica. Kopi este denumirea indoneziana pentru cafea, iar Luwak este denumirea locala in Sumatra pentru mamiferul zibeta asiatica care este inrudita cu mangusta , nefiind nici maimuta, nici pisica, nici vulpe si nici veverita.

    Ce face Kopi Luwak sa fie atat de speciala ? Cafeaua creste ca o saminţa in interiorul unui fruct care seamana cu o cireasa. Zibeta este un animal de noapte, care considera drept delicatesa cele mai coapte, mai dulci si mai aromate cirese de cafea, pe care le inghite intregi. Ea vrea doar fructul, astfel incit boabele dure de cafea verde sunt eliminate nedigerate. Zibetele au enzime naturale unice in sistemul lor digestiv, care patrund in structura de celuloid a boabelor tari de cafea şi fac posibila eliberarea în timpul prepararii a pina la 25 sau mai multe elemente de aroma altfel inaccesibile. De asemenea, acestea neutralizeaza multe dintre uleiurile amare ale cafelei.


    Fiecare bob de cafea consumat de o zibeta devine „Kopi Luwak”.    Boabele de cafea sunt culese manual, selectate cu grija, spalate, dezinfectate, uscate la soare si supuse unui proces de usoara prajire. Rezultatul este cea mai matasoasa si mai aromata cafea din lume, o placere a simturilor, un efect rar care se poate experimenta numai cu cafelele cele mai fine şi mai proaspete. Cei care au gustat-o spun ca sint senzatii pe care le traiesti doar prima data si care nu se mai repeta pe urmă. Cafeaua Kopi Luwak este puternica, echilibrata, cu arome florale si note subtile de caramel. Este mai putin amara decat cafelele obisnuite prin natura ei, fiind prajita mediu pentru a-i pastra intacta aciditatea. Din punct de vedere al calitatii, este o cafea “Specialty Grade” si nu contine defecte, boabele fiind alese individual inainte de ambalare.Nu are gustul propriu-zis al unei cafele obisnuite. Nu poti s-o compari cu nimic cunoscut.
   
Grija extraordinara adoptata in procesarea cafelei Kopi Luwak este unica. Ca rezultat, cafeaua Kopi Luwak a fost gasita de multe laboratoare a fi cea mai pura si mai curata dintre toate cafelele disponibile.
   Kopi Luwak este limitata in ceea ce priveste productia. Pentru comercializare, anual se produc intre 450 si 1000 de kilograme. Acesta este si unul din motivele pentru care costa mult, regasindu-se pe piata la preturi intre 500 si 800 euro per kilogram. O singura ceasca de Kopi Luwak in Chisinau ajunge la 500 lei, in Bucuresti- 190 RON.

  In Chisinau puteti savura Kopi Luwak la Nobil Luxury Boutique Hotel,
in Romania - la
Blitz Cafe Bistro in Bucuresti, la Genessis  in Constanta, la Englis-Bar in Brasov si la Maris Café in Targu-Mures.
   Probabil sunt putini oameni in lume pentru care Kopi Luwak este cafeaua lor de zi cu zi, asa cum este pentru personajul din The Bucket List, dar cu siguranta face parte din lucrurile pe care merita sa le incerci macar o data in viata.

  …si nu uita sa privesti “The Bucket List”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Coffee Woman

Relax...